úterý 13. března 2012

Cestování po kraji

Hostitelská instituce si pro nás příliš programu nepřipravila. Výuka místního jazyka probíhá jen dvakrát týdně, mezitím se jenom vyplní jeden nebo dva formuláře a zbytek času máme volno. Někdo proto dostal nápad vypravit se do Norimberku a prohlédnout si tamější architektonické krásy.
Cestovali jsme vlakem, na smluvenou schůzku na nádraží však dorazilo 7 lidí asi o tři čtvrtě hodiny později, vyrazit jsme tedy museli pozdějším spojem. Využili jsme tzv Bavorského lístku - až pro pět lidí celý den cestování po Bavorsku za 29 grošů.
Nejprve jsme se rozhodli navštívit místa setkávání nacistů, působivé stadiony nedaleko centra. Jako vhodné dopravní spojení se nabízela lokální železnice, všichni se však chtěli svézt podzemní dráhou, i když její stanice byla vzdálenější. Ukázalo se, že odhad vzdálenosti podle mapy se zrovna nepovedl - po půlhodinovém pochodu za deště a sněžení jsme se dobelhali ke staršímu stadionu a rozhodli se využít místní dráhy k návratu do centra, místo návštěvy novějšího a působivějšího místa sjezdu nacistů.
V centru se již nálada vylepšila, navštívili jsme historicky laděnou hospodu nabízející tradiční norimberské bratwursty. Cestou jsme si také stihli prohlédnout staré město. Poté jsme se vyšplhali na hrad a vrcholem výletu byla návštěva v pískovci hloubených sklepech, které sloužili do doby vynálezu chladících strojů jako místo pro odležení piva.

V sobotu byla organizovaná exkurze do nedaleké usedlosti Schweinfurt, po jejíž návštěvě se všichni oddechli, že studují právě ve Vircpurku. Město švajnfurtské bylo prázdné, ba až mrtvé, většina památek včetně hradu byla rozebrána pro výstavbu nových budov. Stalo se však místem zrození kuličkových ložisek, takže aspoň nějaký respekt si zaslouží.
Na příští sobotu je naplánovaná exkurze v samotném městě Vircpurku. Součástí by měla být i ochutnávka místních vín.

Žádné komentáře:

Okomentovat